Lichtstroom is de totale hoeveelheid zichtbaar licht die door een lichtbron in alle richtingen wordt uitgestraald. De lichtstroom wordt uitgedrukt in lumen (lm) en is een fotometrische grootheid die rekening houdt met de spectrale gevoeligheid van het menselijk oog. De eenheid lumen wordt bepaald door de lichtsterkte van een lichtbron, uitgedrukt in candela (cd), vermenigvuldigd met de ruimtelijke hoek waarin het licht wordt uitgestraald, gemeten in steradialen (sr). Dit betekent dat een puntbron met een lichtsterkte van één candela, die gelijkmatig over een ruimtelijke hoek van één steradiaal straalt, een lichtstroom van één lumen genereert. Aangezien een volledige bol een ruimtelijke hoek van ongeveer 12,57 steradialen beslaat, straalt een isotrope lichtbron met een lichtsterkte van één candela in totaal ongeveer 12,57 lumen uit.
Stralingsflux vs. lichtstroom
Er is een belangrijk verschil tussen stralingsflux en lichtstroom. Stralingsflux, uitgedrukt in watt (W), geeft het totale vermogen van de elektromagnetische straling weer, ongeacht de golflengte. Lichtstroom is een aangepaste versie van de stralingsflux waarbij alleen zichtbaar licht wordt meegerekend, gebaseerd op de gevoeligheid van het menselijk oog.
Het menselijk oog is het meest gevoelig voor licht met een golflengte van ongeveer 555 nanometer (groen). Lichtbronnen die meer energie uitstralen in dit spectrum zullen dus een hogere lichtstroom hebben dan bronnen die vooral buiten het zichtbare spectrum stralen, zelfs als hun totale stralingsflux gelijk is.
Wattage vs. lichtstroom
Wattage en lichtstroom zijn twee verschillende grootheden die niet direct aan elkaar gelijk zijn. Het wattage van een lamp geeft aan hoeveel elektrische energie deze verbruikt. De lichtstroom geeft aan hoeveel zichtbaar licht de lamp uitstraalt.
Lampen met hetzelfde wattage kunnen een verschillende lichtstroom hebben, afhankelijk van hun efficiëntie. Moderne LED-lampen produceren bijvoorbeeld veel meer lumen per watt dan traditionele gloeilampen. De efficiëntie van een lichtbron wordt uitgedrukt in lumen per watt (lm/W) en geeft aan hoeveel licht een lamp produceert in verhouding tot het energieverbruik. Een energie-efficiëntere lamp kan dus een lagere energieconsumptie hebben terwijl deze een hogere lichtopbrengst levert. Daarom worden energiezuinige verlichtingstechnologieën, zoals LED’s en gasontladingslampen, steeds vaker gebruikt als vervanging voor minder efficiënte lichtbronnen zoals gloeilampen en halogeenlampen.
Lichtadvies nodig?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of twijfel je tussen verschillende LED armaturen? Wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze. Wij zorgen voor het juiste licht én luxniveaus voor jouw project. Onze lichtexperts zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08:00 tot 17:00 via 085 - 130 89 79 of via info@pragmalux.com) om u te helpen met het maken van een goede keuze. Topservice gegarandeerd!